Project Description

Projectes solidaris

Font de la imatge: Freepik

A la nostra escola entenem que l’àmbit escolar ha de responsabilitzar-se profundament de l’educació i l’incentiu del compromís dels joves per a col·laborar activament en la construcció d’una societat més justa i solidària. La nostra aportació a l’assoliment d’aquest objectiu consisteix en el desenvolupament de diferents projectes solidaris que pretenen activar l’esperit de la comunitat d’apropar-se als més necessitats.

Recollida de taps de plàstic

L’escola facilita un espai físic on tothom pot dipositar els taps de plàstic que es recullin per compte pròpia amb la finalitat de col·laborar amb la Asociación ASDENT, i el seu projecte “Tapones solidarios para Nacho”. Així ajudem a l’associació a recaptar fons per a projectes d’investigació destinats a combatre la malaltia de DENT.

Col·laboració amb Càritas

Dins d’aquest món ple de realitats que ens superen, hem decidit fer una col·laboració molt més intensa amb Càritas, entitat vinculada a l’esperit cristià. Hem començat oferint unes xerrades als alumnes de 1r de Batxillerat sobre el voluntariat. Més endavant farem diverses actuacions més concretes: recapte d’aliments, campanya de recollida de diferents materials (cotxes per a nadons, material escolar, etc.). Totes les activitats incloses en aquesta col·laboració pretenen conscienciar l’alumnat en la seva capacitat d’intervenir activament en la construcció d’un món més just i solidari.

Marató Tv3

Fa molt de temps que l’escola col·labora amb la Telemarató de Tv3 realitzant diferents activitats entre les quals destaquem l’elaboració d’un mural, les xerrades informatives i la participació en la campanya “1 origami 1 euro”. D’aquesta manera poden sensibilitzar-se respecte la necessitat d’incentivar la investigació científica per la prevenció de malalties; i la possibilitat de compartir un desig solidari amb tota la comunitat.

Col·laboració amb Sant Joan de Déu: “Arbre solidari”

Tant els alumnes de Primària com els de 2n d’ESO dediquen part de l’horari escolar del temps de l’Advent per elaborar, artesanalment, diferents elements decoratius nadalencs amb l’objectiu de participar en l’ornamentació de l’arbre de Nadal de l’Hospital de Sant Joan de Déu.

Projecte d’Aprenentatge i Servei “Padrins de lectura”

La necessitat de donar a conèixer al que no sap allò que tu ja tens assolit és el principi d’aquest projecte d’Aprenentatge i Servei. Aquest projecte es desenvolupa en dues etapes diferents: Primària i Batxillerat. A primària, els alumnes de 6è assisteixen als de 1r en el seu aprenentatge de la competència de la lectoescriptura, un cop per setmana durant 30 minuts. A partir de gener, els alumnes de 1r de Batxillerat, dins de l’assignatura de Religió, es desplacen fins a l’escola d’infantil per acompanyar els nens de P5 en el seu aprenentatge d’aquestes competències, una hora a la setmana. Aquesta activitat fomenta la convivència i la cooperació entre els diferents nivells educant en la responsabilitat i el compromís; crea vincles afectius molt forts entre padrins i fillols; i els hi permet descobrir de ben petits el gaudi de la lectura.

Projectes “School to school” i “Intercanvi de cartes i dibuixos”

En col·laboració amb la Fundació Vicente Ferrer i l’ONG Àfrica Stop Malària desenvolupem, a 1r i 2n d’ESO, dos projectes d’intercanvi cultural amb l’objectiu d’establir ponts de contacte amb altres escoles ubicades al Tercer Món: l’Índia, Gàmbia i Senegal. Els diferents alumnats intercanvien coneixements i experiències alhora que desenvolupen les seves competències artístiques i lingüístiques en anglès. A partir d’aquest intercanvi prenen consciència de les desigualtats i aprenen valors de solidaritat i justícia social.

Col·laboració amb la Fundació Joan Salvador Gavina

Activitat dirigida als alumnes de 2n d’ESO. Acompanyats dels tutors i de la psicopedagoga del centre visiten la Fundació i els seus voltants, així poden conèixer de primera mà les necessitats dels nens i la feina que realitza aquesta fundació. Posteriorment, l’alumnat confecciona diverses manualitats amb la finalitat de recollir diners i entregar-los a la fundació, on els invertiran en els recursos que més necessiten.

Serveis a la comunitat

El projecte de Servei Comunitari de l’escola ofereix a l’alumnat de 4t d’ESO la possibilitat de coordinar l’exercici actiu de la ciutadania amb l’aprenentatge de continguts curriculars propis de les diferents assignatures d’aquest curs i l’adquisició de les competències necessàries per portar a terme un projecte de recerca. Aquest, sota la metodologia de l’Aprenentatge i Servei, culmina en el disseny i realització d’una acció de compromís cívic que solucioni un repte real del seu entorn i que afecta a la comunitat.

Visita al geriàtric

Els alumnes de 4t d’ESO visiten els avis de la Residència de Montnegre durant una tarda abans de les vacances de Nadal. En aquesta visita fan un petit concert de nadales i els fan entrega d’un petit detall que ells han fet a la classe de plàstica. Amb aquesta visita els nostres alumnes coneixen, de primera mà, una realitat, a vegades, amagada; i es fomenta la reflexió sobre quina pot ser la nostra aportació per pal·liar les necessitats més urgents d’aquells que poden sentir-se més sols.

Microprojectes d’Aprenentatge i Servei

L’alumnat de 2n de Batxillerat dissenya i porta a terme diferents projectes solidaris amb l’objectiu de desenvolupar aprenentatges donant serveis tant a l’escola com a la nostra comunitat. Entre aquests podem destacar la preparació de diferents campanyes solidàries, com també la realització de tallers i xerrades sobre els reptes a què s’enfronta la nostra societat en matèria de convivència i els valors necessaris per fer-la possible.